Follow Us @syahbinar

Wednesday, 9 August 2017

Mango Icebox Cheesecake

Baru-baru ni terjumpa buah mangga yang agak murah, lalu ingin dicuba untuk buat cheesecake. Hahah tapi kurang kemas sikit laa, kalau sesiap nak buat untuk jual bolehlah gunakan buah yang elok dan mahal sikit. Heheh. Jom follow resepi ni

Bahan-bahan:

- Biskut marrie/digestive
- Sedikit mentega
- 3 biji mangga (bergantung pada saiz)
- Cream cheese
- Whipping cream
- Yogurt (optional)
- Gelatin
- Gula halus
- Air panas
- Serbuk agar-agar

Cara-cara:
  1. Hancurkan biskut,  dan cairkan mentega. Satukan kedua-dua bahan ni sekali. Masukkan ke dalam loyang dan mampatkan. Pastikan menggunakan loyang yang boleh dibuka bahagian tepi. Sejukkan di dalam peti sejuk.
  2. Potong dadu buah mangga, ketepikan. Putar cream cheese bersama 4sdb gula, kemudian putarkan whipping cream sehingga kembang. Masukkan sedikit yogurt, dan kacau sebati.
  3. Larutkan 2sdb gelatin dengan air panas (atau double boil), dan masukkan ke dalam adunan tadi. 
  4. Masukkan buah mangga yang dipotong tadi ke dalam adunan cream cheese + whipping cream. Kacau.
  5. Masukkan pula bahan tersebut ke dalam loyang yang telah dilapisi dengan biskut tadi. Sejukkan sehingga 3 jam.
  6. Potong setengah buah mangga untuk dijadikan puri/glaze. Kemudian kisarkan bersama sedikit air dan 2sdb gula.
  7. Masukkan 1sdb gelatin yang telah dilarutkan. Kacau kesemua.
  8. Tuangkan ke atas lapisan tadi. Sejukkan di dalam peti ais.
  9. Hiris nipis buah mangga dan susun di atas kek bermula daripada tengah mengikut kreativiti. Didihkan 1sdt serbuk agar-agar bersama setengah cawan air dan 1sdb gula. Kemudian tuang ke atas susunan buah mangga tadi.
  10. Jika hendak potong dadu dan tabur di atas pun boleh juga. 
  11. Sejukkan lagi ke dalam peti sejuk. Setelah itu sedia dimakan.

Nak buat macam bentuk rose tu, tapi tak menjadi sangat. Hahah. Buah pun agak lembik

Susah gak nak potong elok-elok ni hahaha