Follow Us @syahbinar

Thursday, 23 March 2017

LIMA'17

22:50 0 Comments
Lama tidak bersiaran disini disebabkan kesibukan kerja dan takde idea untuk menulis. Hahah. So ini hanyalah sekadar short entry untuk ceritakan sikit tentang event yang paling besar di Langkawi iaitu Langkawi International Maritime and Aerospace (LIMA) pada tahun ini. Hoho. Alhamdulillah aku diberi kesempatan untuk pergi.

LIMA merupakan acara dwitahunan yang telah diperkenalkan pada tahun 1991. Event ini mempamerkan aset-aset pertahanan negara dan juga negara lain yang turut serta. Acara ini bermula pada 21 hingga 25 Mac. LIMA ni terbahagi kepada dua segmen iaitu maritim dan udara. Yang paling hampir sekali dengan rumah aku ialah segmen udara. Lebih bermakna lagi aku bersama kawanku pergi secara special dan bukan hari yang terbuka untuk orang awam. Hihi. 

Pass masuk siap ada nama lagi, on the spot pulak tu buat

Memula sampai tu kitorang masuk dalam dewan pameran dulu, dok pusing keliling tu macam bosan pulak. Hahah. Memang takda ambik gambar sangat la. Jadi layan jelah beberapa gambar aku dan member yang sempat kami ambik. 


Then kitorang gerak keluar untuk tengok airshow dan jet semua. 

Skuadron TUDM. Sekali dengan awan mendung yang berarak

US Air Force punya tentera boleh tahan hensem jugak. Hahah

Ni kapal terbang apa ntah

Dok bergambar pulak abang tentera ni. Hikss

Panasss wehhh time nii..burnnn muka akuu. Dok tengok bakal-bakal pilot hensem ramai sangattt. Hahaha

Helikopter

Black Eagles. Republic of Korea Air Force (ROKAF)

I Love #LIMA17. See you again at #LIMA19

Wednesday, 1 March 2017

Kek Coklat Karamel Kukus

22:29 0 Comments
Lama biarkan blog ni tak berupdate, jadi aku nak share resepi untuk membuat kek coklat karamel. Siapa yang suka makan karamel, bolehlah cuba buat yang ini pula. Gabungan antara kek coklat dan karamel di atasnya. 

 Bahan-bahan:
3 sdb besar gula

Bahan Karamel:
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 sb esen vanilla
4 biji kuning telur (gred A)

Bahan Kek coklat:

Bahan A 
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan serbuk coklat
1 cawan minyak jagung

Bahan B
3 bji telur gred A
1sb esen vanilla

Bahan C
1 cawan tepung gandum
1 sdt soda bikarbonat
1 sdt baking powder

Cara-cara:
  1. Cairkan 3 sudu besar gula untuk dijadikan sebagai gula hangus. Tuang ke dalam bekas/loyang.
  2. Mix/blend kesemua bahan karamel, dan tuang ke atas gula hangus tadi. Kukus kira-kira dalam 25 minit dan setelah masak biarkan sejuk seketika.
  3. Untuk kek coklat pula, satukan kesemua bahan A, kacau dan masak di atas api hingga sebati.
  4. Masukkan telur yang telah dipukul bersama esen vanilla.
  5. Ayak kesemua bahan C, dan satukan kesemua bahan untuk kek ini sekali. Kacau.
  6. Tuangkan ke atas karamel yang telah disejukkan tadi. Kukus lagi selama 45 minit.
  7. Setelah masak, biarkan sejuk seketika, kemudian barulah terbalikkan. Hal ini untuk memastikan kek terbentuk cantik.