Follow Us @syahbinar

Thursday, 2 February 2017

Cara Menjahit Dress Skirt

Aku ada terjumpa satu teknik yang menunjukkan cara untuk menjahit dress skirt ke apa ntah orang panggil baju ni hahah. Sangat sesuai dibuat baju kanak-kanak. Sebenarnya aku ambil dari page luar negara, dan dia takda bagitau details sangat, jadi kena la perhati dan teliti sendiri huhu. Oleh itu, aku pun terfikir untuk simpan dan berkongsi disini.

Cantik kannnn 

 Ni bentuk polanya, yang sebelah kiri tu bahagian hadapan, yang tengah tu bahagian belakang, dan yang sebelah kanan untuk skirt.

Skirt ni jenis circle, kebiasannya gunakan kain yang bidang 60 supaya senang. 

Ini kepingan kain yang telah dipotong, untuk bahagian hadapan pastikan lipat dua kain. Untuk bahagian belakang pula, kalau nak letak zip boleh potong sekeping-keping seperti gambar di atas.

Lipat macam bentuk empat segi untuk ambil potongan skirt ni, letakkan pola yang tadi, bolehlah ukur panjang mana yang nak dan lukis separa bulat supaya menjadi bentuk skirt. Pola yang dia buat ni macam menarik dan mudah jugak.

Haa ni yang dah potong membentuk circle. Tapi yang bahagian atas tu mestilah kena ikut ukuran badan atau baju yang nak dicantum nanti.

Ni panduan untuk memotong circle skirt ye, sama ada nak kembang sikit ke banyak. Kalau nak buat baju macam ala-ala peplum pun sesuai jugak ni.

Cantumkan kedua-dua bahagian hadapan dan belakang. Memula sekali cantum bahu dan jahit, kemudian tepi badan pula. Kalau macam dalam gambar dia letakkan getah di sekeliling tu. Ikut kreativiti masing-masing la mungkin ada idea lain ke kan. Ini cuma guide je. Mungkin nak buat bahu ropol-ropol ke apa.

Kemudian cantumkan badan dengan skirt tu. Jahitlah sekeling bawah skirt tu.


Okay dah. Mana yang nak cuba buat untuk baju sendiri ke baju anak boleh try ni ye.