Follow Us @syahbinar

Wednesday, 1 February 2017

Buat Riben Menggunakan Fabrik

Dah lama tak share DIY ni, asyik resepi makanan je kan. Baru-baru ni aku ada terjumpa satu post di group menjahit dalam Facebook tentang bagaimana membuat riben gunakan fabrik. Riben ni sesuai diletak pada baju kanak-kanak dan sebagainya. Aku pernah buat ni pada suatu ketika dahulu, tapi dah ingat-ingat lupa laa hehehe. Jadi aku kongsikan disini ye. 

 Memula sekali mestilah perlukan kain yang berukuran seperti di atas, dalam inci ye. Potong seperti bentuk yang ditunjukkan.

Yang ni korang memerlukan sedikit kepakaran menjahit hoho. Dimana kena jahit di keliling bahagian sebelah dalam tu, jangan jahit sampai habis pulak sebab nanti kena alihkan ke sebelah luar seperti di atas. Kemudian barulah jahit penuh.

Okay, susun macam ni. 

Lipat dua yang bahagian panjang tu seperti yang ditunjukkan dalam gambar, kemudian jahit di tengah tu. Perkemaskan bagi cantik.

Taraaaa... dah siapppp. Heee boleh letakkan pin di belakang tu.


Kredit Gambar: Husna Ibrahim - Geng Jahit Empire Chinta Design