Follow Us @syahbinar

Sunday, 5 February 2017

Kek Marble

10:07 0 Comments
Kek marble merupakan salah satu kek legend daripada zaman dulu lagi. Keknya yang berupa belang-belang, atau bercampur warna. Tarikan pada kek ini ialah campuran warnanya itu, serta kreativiti si pembuat untuk menjadikan corak warna itu cantik dan kemas tersusun. Mari lihat cara-cara membuatnya.

Hahaha.. tak berapa lawa sangat

Bahan-bahan:
  • 1 cawan marjerin
  • 1 cawan gula kastor
  • 4-5 biji telur gred A
  • 3 sdb susu pekat
  • 1 sdb esen vanilla
  • 2 1/2 cawan tepung gandum / tepung naik sendiri (diayak)
  • 1 sdb baking powder - Jika menggunakan tepung naik sendiri tidak perlu baking powder
  • Pewarna (1 sdb serbuk koko)
  • 3 sdb air panas
Cara-cara:
  1. Satukan marjerin dan gula kastor. Putar menggunakan mixer.
  2. Masukkan telur. Sama ada nak pecahkan telur kemudian masuk satu-satu, atau pecahkan telur dalam bekas lain dan kacau.
  3. Teruskan putar, masukkan esen vanilla dan susu pekat. Pukul sehingga kembang.
  4. Kacau adunan mengunakan senduk/spatula, kemudian masukkan tepung yang diayak sedikit demi sedikit.
  5. Kacau sebati adunan, menggunakan kaedah kaup balik.
  6. Asingkan adunan kepada dua bahagian. 
  7. Campurkan serbuk koko dengan sedikit air panas, kacau dan masukkan separuh adunan tadi. Kacau sebati.
  8. Sediakan loyang yang telah disapu dengan marjerin atau baking paper.
  9. Masukkan adunan asal sebagai base, kemudian masukkan adunan yang dicampur serbuk koko di atasnya. Selang selikan mengikut warna. Boleh juga gunakan cara masukkan sesenduk demi sesenduk, kemudian goyangkan loyang biar rata keseluruhan.
  10. Panaskan oven terlebih dahulu, kemudian bakar selama 40minit, dengan suhu 160 bergantung jenis oven. 

Friday, 3 February 2017

Laksa Lemak Thai

22:17 0 Comments
Seperti yang kita tahu laksa ini terdiri daripada pelbagai variasi kan, ada jenis Laksa Penang, Laksa Johor, Laksa Kelantan, dan tidak ketinggalan juga laksam. Yang banyak membezakan laksa ini adalah dari segi kuahnya. Disini aku nak berkongsi resepi laksa lemak Thai, ia boleh juga didapati di negeri sekitar Perlis, Kedah. Bagi penggemar laksa, mereka haruslah tidak ketinggalan untuk mencuba kesemua jenis laksa ini. 

Bahan-bahan:
  • Laksa jenis halus - rendam sekejap, kemudian rebus dan toskan
  • Sekilo ikan (Kembung/Selayang) - rebus bersama asam keping dan garam, ambil isinya, tumbuk/kisar halus. Air rebusan tu simpan bersama asam keping nya sekali. Tulang dan kepala ikan pula dikisar halus kemudian dicampur air dan ditapis. Simpan air tapisan tulang.
  • 1 biji kelapa diperah santan - Kalau nak kuah lebih berlemak boleh tambah lagi kelapa
  • 2-3 asam keping
  • 5-6 daun limau purut
Bahan kisar:
  • 4-5 ulas bawang besar
  • 5-6 cili padi - ikut rasa pedas
  • 2 inci kunyit hidup
  • 2 inci lengkuas
  • 1 inci halia
  • 2 batang serai
  • Sedikit lada hitam (optional) - kalau nak tambahkan lagi rasa pedas
Bahan ulam:
  • Kacang panjang dipotong
  • Timun dihiris
  • Kobis dihiris
  • Taugeh (optional)
  • Betik/mempelam dihiris (optional)
Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar tadi, sehingga naik bau.
  2. Masukkan separuh santan cair.
  3. Kemudian, masukkan air rebusan ikan bersama dengan isi ikan yang dikisar. Boleh tambahkan sedikit air.
  4. Masukkan asam keping dan daun limau purut. Biarkan kuah mendidih.
  5. Akhir sekali, masukkan santan pekat. Perasakan dengan gula dan garam.
  6. Kacau kuah, masak sehingga mendidih, jangan sampai pecah minyak pulak.



Thursday, 2 February 2017

Cara Menjahit Dress Skirt

14:57 0 Comments
Aku ada terjumpa satu teknik yang menunjukkan cara untuk menjahit dress skirt ke apa ntah orang panggil baju ni hahah. Sangat sesuai dibuat baju kanak-kanak. Sebenarnya aku ambil dari page luar negara, dan dia takda bagitau details sangat, jadi kena la perhati dan teliti sendiri huhu. Oleh itu, aku pun terfikir untuk simpan dan berkongsi disini.

Cantik kannnn 

 Ni bentuk polanya, yang sebelah kiri tu bahagian hadapan, yang tengah tu bahagian belakang, dan yang sebelah kanan untuk skirt.

Skirt ni jenis circle, kebiasannya gunakan kain yang bidang 60 supaya senang. 

Ini kepingan kain yang telah dipotong, untuk bahagian hadapan pastikan lipat dua kain. Untuk bahagian belakang pula, kalau nak letak zip boleh potong sekeping-keping seperti gambar di atas.

Lipat macam bentuk empat segi untuk ambil potongan skirt ni, letakkan pola yang tadi, bolehlah ukur panjang mana yang nak dan lukis separa bulat supaya menjadi bentuk skirt. Pola yang dia buat ni macam menarik dan mudah jugak.

Haa ni yang dah potong membentuk circle. Tapi yang bahagian atas tu mestilah kena ikut ukuran badan atau baju yang nak dicantum nanti.

Ni panduan untuk memotong circle skirt ye, sama ada nak kembang sikit ke banyak. Kalau nak buat baju macam ala-ala peplum pun sesuai jugak ni.

Cantumkan kedua-dua bahagian hadapan dan belakang. Memula sekali cantum bahu dan jahit, kemudian tepi badan pula. Kalau macam dalam gambar dia letakkan getah di sekeliling tu. Ikut kreativiti masing-masing la mungkin ada idea lain ke kan. Ini cuma guide je. Mungkin nak buat bahu ropol-ropol ke apa.

Kemudian cantumkan badan dengan skirt tu. Jahitlah sekeling bawah skirt tu.


Okay dah. Mana yang nak cuba buat untuk baju sendiri ke baju anak boleh try ni ye.


Wednesday, 1 February 2017

Buat Riben Menggunakan Fabrik

22:01 0 Comments
Dah lama tak share DIY ni, asyik resepi makanan je kan. Baru-baru ni aku ada terjumpa satu post di group menjahit dalam Facebook tentang bagaimana membuat riben gunakan fabrik. Riben ni sesuai diletak pada baju kanak-kanak dan sebagainya. Aku pernah buat ni pada suatu ketika dahulu, tapi dah ingat-ingat lupa laa hehehe. Jadi aku kongsikan disini ye. 

 Memula sekali mestilah perlukan kain yang berukuran seperti di atas, dalam inci ye. Potong seperti bentuk yang ditunjukkan.

Yang ni korang memerlukan sedikit kepakaran menjahit hoho. Dimana kena jahit di keliling bahagian sebelah dalam tu, jangan jahit sampai habis pulak sebab nanti kena alihkan ke sebelah luar seperti di atas. Kemudian barulah jahit penuh.

Okay, susun macam ni. 

Lipat dua yang bahagian panjang tu seperti yang ditunjukkan dalam gambar, kemudian jahit di tengah tu. Perkemaskan bagi cantik.

Taraaaa... dah siapppp. Heee boleh letakkan pin di belakang tu.


Kredit Gambar: Husna Ibrahim - Geng Jahit Empire Chinta Design