Follow Us @syahbinar

Friday, 6 January 2017

Kek KitKat dan M&M

Dalam entry yang lepas, aku ada tunjuk gambar kek KitKat kan. Jadi aku nak sertakan disini bagaimana cara nak membuatnya. Base untuk kek ni aku guna kek coklat biasa je (with topping), ada juga yang gunakan ais krim. Cara dan bahan untuk membuat kek tu aku akan tunjukkan di lain entry, sebab aku lupa nak ambik gambar. So disini aku cuma nak tunjuk step untuk buat dan hias kek itu sahaja dahulu.

Kalau korang gunakan kek, make sure kek tu bertopping ya, sebab mudah untuk lekatkan KitKat tu. Kalau gunakan ais krim pastikan ais krim tu keras la, jangan cair pulak. Sebelum tu juga, pastikan KitKat tu disimpan dalam peti sejuk dahulu ye sebab mudah sikit nak membuatnya.

Masa aku beli KitKat time sekarang ni tengah ada promosi dapat Hello Kitty tauu. Kalau perasan, KitKat bahagian belakang tu tak rapat sangat sebab KitKat aku beli tak cukup. Hahah so kena jarakkan la sikit.

Bahan-bahan:
- KitKat
- Coklat warna warni (M&M, Nips, Skittle)
- Ribbon

Cara-cara (Kek):
  1. Selepas topping kek tu agak sejuk keras sikit, bolehlah lekatkan KitKat dengan kemas di sekeliling kek tu, kemudian ikat bersama riben cantik-cantik.
  2. Taburkan coklat warna warni di atas permukaan kek. Nak sejukkan dalam peti ais dulu pun boleh biar betul-betul kukuh.
  3. Hiasan lain mengikut kreativiti masing-masing.
Cara-cara (Aiskrim):
  1. Jika menggunakan aiskrim pastikan korang ada ring cake tu supaya mudah untuk membentuk dan menanggalkannya. Susun KitKat di sekeling ring cake dan ikat dengan ribbon comel-comel.
  2. Kemudian, masukkan ais krim mengikut perisa yang korang suka, sama ada nak campur atau lapisan demi  lapisan ke.
  3. Taburkan coklat warna-warni di atas, seterusnya sejukkan lagi di dalam peti ais supaya betul-betul keras sebelum dipotong.
Ni langkah bagi sesiapa yang nak mudah gunakan ais krim je, tapi memang kena terus makan lah.


Selain sesuai dijadikan birthday kek kepada orang yang tersayang, kek sebegini juga sesuai untuk dijadikan sebagai hantaran. Hoho. Disebabkan rupanya yang cantik dan menarik kan.. Hihi.

Selamat mencuba yaaa! Siapa yang nak place order, boleh PM tepi. Hehehe :P