Follow Us @syahbinar

Saturday, 10 December 2016

Giat MARA Dalam Kenangan

14:31 0 Comments
Assalamualaikum... 

Dah lama aku tak update blog ni, tetiba baru-baru ni ada kekawan aku tanya pasal kemasukan ke Giat MARA, jadi aku pun tergerak hati nak berkongsi serba sedikit tentang Giat MARA ni. Aku sebenarnya merupakan bekas pelatih Giat MARA sesi 1 tahun 2014 di pusat Giat MARA Langkawi. Masa tu aku baru lepas habis STPM, so ada masa yang panjang sebelum aku sambung belajar, maka aku mengambil keputusan untuk mengambil kursus menjahit di sini selama enam bulan. Kursus ini lebih dikenali sebagai Fashion and Dressmaking, kemain nama kannnn. Ada juga kursus yang ditawarkan makan masa agak lama sehingga dua tahun.


Sebenarnya, belajar kemahiran ni best jugak disamping melengkapkan diri kita dengan ilmu-ilmu dalam kehidupan kita serta pengalaman baru yang boleh kita peroleh. Banyak kenangan indah dan lucu di Giat MARA ini sebenarnya, disini aku belajar untuk bergaul dengan rakan sekursus yang bukan daripada umur yang sama kerana disini kami dicampur dengan pelbagai peringkat umur daripada umur budak sekolah sehinggalah ke umur makcik yang dah bercucu. Jadi disini sikap hormat-menghormati itu memang sangatlah penting, selain daripada rakan kursus, tenaga pengajar (cikgu) disini juga terdiri daripada mereka yang baik dan sporting. Mereka sentiasa ada untuk membantu dan mengajar kita.

Pembelajaran disini juga agak santai, tidaklah terlalu stress dan terbeban sangat. Memang boleh dikatakan aku sangat enjoy disini. Dalam satu kelas selalunya bilangan pelatih dalam 20 orang macam tu je. Waktu disini seperti juga waktu bekerja iaitu dari jam 8.00 pagi - 5.00 petang, dan cuti pada hujung minggu serta cuti umum. Sebelum jam 8.00 pagi kami perlu sampai ke sini dan punch card, kemudian ada baris pagi lebih kurang 20 minit macam tu, ala-ala macam sekolah jugak la. Hohoho. Macam aku ni lepas balik rumah, malam tu memang terus mengantuk dan tidurlah. Hahah. Kebiasaanya kami disini takde la menjahit je setiap hari tu, pada hari Khamis selalunya kami akan bersukan, lepastu ada game bowling, berkelah di hujung minggu dan banyak lagi lah. Dalam tempoh enam bulan kursus tu, akan ada cuti pertengahan semester selama satu minggu. Tapi bila dah last-last bulan keenam disini, barulah rasa betapa sedih dan rindunya nak tinggalkan Giat MARA ni. Sebab disini jugalah buat pertama kalinya aku belajar pegang mesin jahit, lukis pola, potong kain la apa semua. Perkara yang paling tak sangka aku mampu buat untuk hasilkan pakaian daripada hasil tangan sendiri. Memang agak banyak benda baru yang aku belajar disini.

Mesin jahit yang aku gunakan sepanjang enam bulan disini

Untuk pengetahuan, pelatih Giat MARA ini akan diberi elaun sebanyak RM200 sebulan. Tapi kalau tak salah aku hanya untuk pelatih kali pertama sahaja, kalau masuk untuk kali kedua dah tak dapat elaun lagi. Okay sangat la tu kan, dah dapat kemahiran pastu duit pun orang bagi lagi. Ada sesetengah Giat MARA ni menyediakan asrama khusunya untuk pelatih wanita. Nasihat aku bagi yang berminat untuk mengikuti kursus di Giat MARA ni, niatlah di hati dengan penuh kesungguhan untuk belajar dan manfaatkan semua ni, bukan sekadar untuk mengisi masa lapang sahaja kerana itu hanyalah sia-sia. Ini kerana apa yang di belajar disini memang untuk kita guna pakai dan yang lebih baik jika kita mampu untuk kembangkannya, mana tahu mungkin boleh jadi seorang usahawan, kerana Giat MARA ni memang melatih untuk kita mencari peluang-peluang menjana pendapatan. Disini juga bukan hanya belajar praktikal semata-mata, ada juga teori dan peperiksaan (peperiksaan biasa-biasa je). Setiap apa yang kita hasilkan akan diberi penilaian markah dan akhir sekali tercatat dalam sijil apabila tamat belajar nanti.

Giat MARA ni terdapat di setiap daerah dalam sesebuah negeri tu, jadi bolehlah tengok kursus-kursus yang ditawarkan itu di SINI. Yang mana berhampiran dengan tempat tinggal anda.
Boleh cuba untuk mendaftarkan diri pada sesi kemasukan awal tahun 2017. Tapi sebelum tu diorang akan panggil untuk temuduga terlebih dahulu, temuduga ni sebenarnya biasa-biasa je, diorang tanya sikit-sikit dan lebih kepada nak lihat diri kita. Kemudian akan ada orientasi selama seminggu untuk sesi suai kenal.

Kalau ada yang berminat dengan kursus Fashion and Dressmaking di Giat MARA ni, basically mula-mula korang akan belajar melukis pola di kertas, memotong kain, dan menjahit baju. Antara baju yang akan dijahit ialah baju kurung, baju melayu, blouse, kemeja, bergantung kepada modul. Selain itu, korang kena melukis fesyen baju di kertas, ala-ala fashion designer gitteww. Hikss

Baju kanak-kanak aku dulu ni. Hahaha