Follow Us @syahbinar

Saturday, 3 September 2016

Day Cruise bersama Tropical Charters

23:00 0 Comments
Harini aku berkesempatan untuk join naik cruise bersiar di sekitar Pulau Langkawi ni disebabkan ada program Geopark Educational Tour anjuran LADA. Untuk menaiki cruise ni, kita perlu pergi ke Resort World Hotel yang dulunya dikenali sebagai Awana Porto Malai. Kerana disini kapal-kapal itu berlabuh, dan disini jugak la lokasi apabila pameran Langkawi Maritime and Aerospace (LIMA) bagi bahagian maritime diadakan. Star Cruise yang kapal mewah tu pun tak salah aku ada jugak berlabuh dekat sini dahulu. Ada dua company yang menyediakan perkhidmatan cruise di Langkawi untuk bersiar-siar ni, iaitu Tropical Charters dan Crystal Yacht.

Inilah Hotel Resort World tersebut

Aku lupa pulak nak amik gambar rupa kapal ni kat luar, tapi memang besar la jugak kapal ni boleh naik ramai. Dalam ni diorang siap sedia banyak jenis air juga kalau nak minum-minum. Di atas pun ada lagi ruang untuk duduk, tandas pun turut disediakan.

Ni diorang punya staf. Abang krew kapal, muda-muda lagi ni. Hikss

Sapa yang nak cuba mandi dalam salt jacuzzi water ni boleh laa. Heheh best jugak aku tengok tapi masa aku ambik gambar ni takda orang mandi lagi. Oh ya, diorang juga ada sediakan instructor sorang lelaki dan perempuan. Kalau mana yang takut sangat tu boleh je pakai life jacket.

Disebabkan pergerakan cruise ni memang slow je, jadi bolehlah menikmati keindahan alam sambil berehat-rehat gitteww. 

Laut terbentang luas. Nasib baik langit pun cantik, biru je.

Ni bot untuk pergi island hopping. Yang mana dekat sekitar ni ada Tasik Dayang Bunting dimana termasuk dalam pakej island hopping itu.

Dah laa naik cruise ni bawak slow santai je, depa yang naik bot laju ni memang bagi ombak dekat kapal ni habis laa terhuyung-hayang. Haha

Dah nak balik sampai jeti. Hoho

Okay dah, fefeeling pelancong sikit atas cruise tuu. Hahaha. Pakej untuk cruise ni sekali dengan makanan dan minuman ye. Kalau sesapa yang teringin nak mandi, boleh bawak baju dan tuala sekali, cuba berendam dalam laut. Hihi. Tapi bagi aku, day cruise ni panas sikit laa kalau kena cuaca panas. Berbanding kalau sunset cruise tu dah teduh sikit, dan boleh menikmati sunset bersama orang tersayang. Romantik ciked. Hiks

Kepada yang berminat, mungkin ada yang nak berhoneymoon ke bolehlah hubungi nombor di atas, search diorang punya Instagram apa semua. Diorang ada sediakan tiga jenis pakej cruise dengan harga yang berlainan.

p/s: Gambar tu semua aku ambil tanpa edit haha malas pulakk