Follow Us @syahbinar

Monday, 29 August 2016

Merdeka di Gunung Raya

23:38 0 Comments
Harini buat pertama kalinya dalam sejarah hidup, aku menjejakkan kaki ke Gunung Raya dimana gunung ini merupakan gunung yang tertinggi di Langkawi. Tapi..tapi.. bukanlah hiking ye. Hahaha tak larat aku wehh kalau nak hiking, dah laa kena naik tangga. Pergi dengan kereta jelah sebab memang tersedia binaan jalan raya untuk diakses oleh kenderaan, tapi memang tinggi lah kawasan ni (881 meter). Semasa dalam perjalanan nak ke puncak ni, kita sendiri dah boleh lihat pemandangan di bawah sana, kepulauan Langkawi. Tapi yang agak pelik bagi aku adalah dimana dekat atas ni pun ada lembu-lembu yang berkeliaran. Hahah musykil betul aku.

Gunung ini sebenarnya ada mitos yang tersendiri, biasalah Pulau Langkawi ni kan penuh dengan lagenda, pelbagai cerita. Menurut mitos itu, pada dahulunya terdapat pergaduhan antara Mat Raya dan Mat Chincang, maka tercetuslah nama sedemikian rupa. Gunung Mat Chincang pulak memang tidak asing lagi bagi pelancong yang datang ke Langkawi sebab disitu terletaknya cable car yang memang menjadi tumpuan orang ke sini. 

Aku datang sini masa awal pagi jugak la lebih kurang pukul 10. Kebetulan pulak pagi ni hujan di Langkawi. Jadi bayangkanlah atas gunung tu memang berkabus lah masa awal sampai tu, kabur je pandangan. Memang sejukkk kott. Kemain patriotisme kan aku siap dengan bendera bagai. Hahah bersempena dengan bulan kemerdekaan ini. Gitteww. Jadi biarlah gambar berbicara hoho.

Kibaran bendera Malaysia di puncak gunung yang diselimuti kabus

Dimana waktu ni boleh dilihat bagaimana kabus beransur-ansur hilang daripada pandangan.

View SubhanaAllah cantik yakmatttt

Kibaran bendera ni dah nampak pemandangan jelas dah hehe

 Di atas ni terdapat sebuah chalet ke apa benda ntah aku pun taktau. Kawasan ni agak curam ye bukan landai.

Bila awak nak memerdekakan hati saya ni? Hiks

Kedudukan Gunung Raya boleh dikatakan di tengah-tengah dalam pulau ini, jadi memang hampir keseluruhan kawasan dalam Langkawi ni boleh dilihat dari atas sini.

Sebenarnya, aku tak plan pun untuk update blog pasal ni, so memang takda la banyak sangat ambik gambar kat sini. Rugi pulak. Tapi memang seriuss cantikk. Sangat kagum dengan keindahan-Nya. Buat pencinta-pencinta alam sekelian bolehlah datang ke sini menikmati panorama. Tapi kalau boleh datanglah pada waktu cuaca redup sebab di atas tu kawasan terbuka takda tempat berteduh, kalau time panas memang bahang laa.

Thank you for today, love.


Saturday, 27 August 2016

Dikala Hujan

12:51 0 Comments
Merenung ke luar jendela 
Kedengaran titisan hujan turun ke lantai bumi
Tiap titisan membisikkan irama
Iringi tangis mahupun ketawa

Iringan hujan terus membasahi
Basahnya mengoyak jiwaku
Basahnya menyamari air mataku
Basahnya melarutkan dukaku

Dentingan hujan berlagu syahdu
Bagai tiada petanda untuk berhenti
Selebat itu tangisan hujan didengari
Sedalam itu jua tangisan hati dirasai



Thursday, 25 August 2016

Aku, Dia, dan Pantai

21:46 0 Comments
Ku susuri pantai ini
Hamparan putih mengheningkan hati
Deburan ombak membuai sunyi
Biru langit menyejukkan mata

Didada lautan luas ini
Ku lihat membiru kasihmu
Halus pasir ku pijak ini
Ku rasa sehalus sayangmu

Tika bayu menghembus lembut
Menyentuhi kedua pipi
Lantas senyumanku ukirkan
Bagaikan merasai kehadiranmu

Pabila sepi menghambat diriku
Ku terdengar seakan nyanyian ombak menemani
Desirannya mengulit pantai
Buatkan aku resah merinduimu...