Follow Us @syahbinar

Saturday, 14 May 2016

Pola Menjahit Baju Kanak-Kanak: A Line Dress Pattern

Bila tengok traffic source blog ni, banyak keyword pasal jahitan yang masuk. Mungkin ramai yang dok search pasal menjahit kot. So, aku nak share laa apa yang aku jumpa dalam group Geng Minat Minat Menjahit di Facebook. Sebenarnya, aku memang berminat sikit ke arah baju kanak-kanak ni sebab memang comel gilaa dan pelbagai gaya, disamping itu juga kita boleh bereksperimen untuk jahit baju saiz dewasa dengan menggunakan baju kanak-kanak. Jadi kena simpan untuk rujukan masa depan ni hahaha, kot ada anak sendiri nanti ke.

Ini dia siap bagi pola lagi, boleh download disini: https://drive.google.com/file/d/0B9JKgHL60V-xeERud1FSNzMzOWs/view

Pola adalah untuk dress saiz 6 bulan, 1 tahun dan 2 tahun. Tinggi budak ikut saiz:
6 bulan = 72 cm
1 tahun = 80 cm
2 tahun = 92 cm


Print pola dengan option 'actual size'. Lepas print, ukur kotak empat segi ni untuk pastikan saiz print betul. Selepas dah pastikan ukuran betul, gunting atau lipat kawasan tepi pola. Cantumkan pola guna gam atau selotape. Pastikan bahagian diamond bertemu.

Ini yang telah siap dicantum. Kemudian gunting pola mengikut saiz yang diingini.

Gunting 1 keping bahagian depan, atas lipatan. Pola sudah mengandungi basi (0.5 inci). Jadi hanya gunting ikut pola sahaja, tidak perlu menambah basi.

Gunting bahagian belakang 2 keping, jangan lupa tanda luas bukaan leher ikut saiz.

Gunting bahagian facing hadapan sekeping atas lipatan, dan bahagian belakang dua keping untuk letakkan butang belakang. Kemudian cantum bahagian facing depan dan belakang di bahu.

 Cantum bahagian depan dan belakang di bahu. Untuk mendapatkan hasil yang kemas, iron kan la setiap bahagian basi tu.

Letak facing diatas bahagian badan. Jahit di leher dan lengan yang bertanda merah itu.

Untuk terbalikkan jahitan tadi, masukkan bahagian belakang badan ke dalam facing dan tarik sampai habis. Tarik kedua-dua bahagian belakang. Terbalikkan. Angkat bahagian facing di ketiak, cantumkan bahagian depan dan belakang.
Cantum bahagian belakang badan pula. Jahit hingga tanda butang tu.

Jahit tindih di bahagian leher dan lengan. Kemudian lipat dalam 1 inci untuk jahit kelim di bahagian bawah kain. Jahit butang belakang.

Taraaa.. Dan inilah hasilnyaa. Cantik kann

Selamat mencuba yaa. Untuk tahu lebih lanjut step-step dia boleh rujuk di Facebook The Ikhsans credit to them.

Ini aku ada jumpa ukuran asas dalam inci bagi kanak-kanak