Follow Us @syahbinar

Saturday, 14 May 2016

Menjahit Dress Simple: Pola Ukuran

Kali ni aku nak share pola dress simple yang korang boleh cuba jahit sendiri. Sebenarnya basic buat dress ni lebih kurang jubah je, begitu juga baju kurung moden. Material kain pula kalau nak dress yang flowy boleh la guna kain chiffon atau satin silk, kalau nak macam keras sikit boleh la guna kain jenis cotton. Tapi untuk chiffon mesti kena lining bahagian dalam pulak kan. Untuk ukuran pola lebih lanjut boleh rujuk entry lama aku disini.

Hasil dress lebih kurang macam inilah. Cantikk kann kann.. Tapi boleh adjust labuh semua tu ikut kehendak sendiri

 Ukuran yang diperlukan adalah:

1) Panjang bahu

2) Keliling dada (bust)

3) Keliling pinggang (waist)
4) Keliling punggung (hip)
5) Labuh dress (mengikut kehendak sendiri, kalau nak labuh boleh ukur dari bahu ke kaki)
6) Panjang lengan (sleeve)


 Okay untuk buat pola pulak, ukuran yang dah ukur tadi boleh buat kira-kira ikut calculation yang dah dipermudahkan seperti dalam gambar diatas. Biasanya lukis dalam kertas minyak bagi yang baru-baru nak belajar melukis pola.

Ini pulak bagi ukuran leher

Yang ini pulak untuk formula ukuran lengan. Jadi kesemuanya akan ada pola belakang, pola hadapan dan dua bahagian lengan. Jangan lupa itu tanda lipatan ye.

Okay itu sahaja. Selamat mencuba bagi yang nak mencuba. Kredit kepada Saujana Tailor
Aku rasa macam nak cuba jahit dress pendek laa nanti. Hohoho