Follow Us @syahbinar

Saturday, 14 May 2016

Menjahit Dress Simple: Pola Ukuran

14:06 0 Comments
Kali ni aku nak share pola dress simple yang korang boleh cuba jahit sendiri. Sebenarnya basic buat dress ni lebih kurang jubah je, begitu juga baju kurung moden. Material kain pula kalau nak dress yang flowy boleh la guna kain chiffon atau satin silk, kalau nak macam keras sikit boleh la guna kain jenis cotton. Tapi untuk chiffon mesti kena lining bahagian dalam pulak kan. Untuk ukuran pola lebih lanjut boleh rujuk entry lama aku disini.

Hasil dress lebih kurang macam inilah. Cantikk kann kann.. Tapi boleh adjust labuh semua tu ikut kehendak sendiri

 Ukuran yang diperlukan adalah:

1) Panjang bahu

2) Keliling dada (bust)

3) Keliling pinggang (waist)
4) Keliling punggung (hip)
5) Labuh dress (mengikut kehendak sendiri, kalau nak labuh boleh ukur dari bahu ke kaki)
6) Panjang lengan (sleeve)


 Okay untuk buat pola pulak, ukuran yang dah ukur tadi boleh buat kira-kira ikut calculation yang dah dipermudahkan seperti dalam gambar diatas. Biasanya lukis dalam kertas minyak bagi yang baru-baru nak belajar melukis pola.

Ini pulak bagi ukuran leher

Yang ini pulak untuk formula ukuran lengan. Jadi kesemuanya akan ada pola belakang, pola hadapan dan dua bahagian lengan. Jangan lupa itu tanda lipatan ye.

Okay itu sahaja. Selamat mencuba bagi yang nak mencuba. Kredit kepada Saujana Tailor
Aku rasa macam nak cuba jahit dress pendek laa nanti. Hohoho


Pola Menjahit Baju Kanak-Kanak: A Line Dress Pattern

00:32 0 Comments
Bila tengok traffic source blog ni, banyak keyword pasal jahitan yang masuk. Mungkin ramai yang dok search pasal menjahit kot. So, aku nak share laa apa yang aku jumpa dalam group Geng Minat Minat Menjahit di Facebook. Sebenarnya, aku memang berminat sikit ke arah baju kanak-kanak ni sebab memang comel gilaa dan pelbagai gaya, disamping itu juga kita boleh bereksperimen untuk jahit baju saiz dewasa dengan menggunakan baju kanak-kanak. Jadi kena simpan untuk rujukan masa depan ni hahaha, kot ada anak sendiri nanti ke.

Ini dia siap bagi pola lagi, boleh download disini: https://drive.google.com/file/d/0B9JKgHL60V-xeERud1FSNzMzOWs/view

Pola adalah untuk dress saiz 6 bulan, 1 tahun dan 2 tahun. Tinggi budak ikut saiz:
6 bulan = 72 cm
1 tahun = 80 cm
2 tahun = 92 cm


Print pola dengan option 'actual size'. Lepas print, ukur kotak empat segi ni untuk pastikan saiz print betul. Selepas dah pastikan ukuran betul, gunting atau lipat kawasan tepi pola. Cantumkan pola guna gam atau selotape. Pastikan bahagian diamond bertemu.

Ini yang telah siap dicantum. Kemudian gunting pola mengikut saiz yang diingini.

Gunting 1 keping bahagian depan, atas lipatan. Pola sudah mengandungi basi (0.5 inci). Jadi hanya gunting ikut pola sahaja, tidak perlu menambah basi.

Gunting bahagian belakang 2 keping, jangan lupa tanda luas bukaan leher ikut saiz.

Gunting bahagian facing hadapan sekeping atas lipatan, dan bahagian belakang dua keping untuk letakkan butang belakang. Kemudian cantum bahagian facing depan dan belakang di bahu.

 Cantum bahagian depan dan belakang di bahu. Untuk mendapatkan hasil yang kemas, iron kan la setiap bahagian basi tu.

Letak facing diatas bahagian badan. Jahit di leher dan lengan yang bertanda merah itu.

Untuk terbalikkan jahitan tadi, masukkan bahagian belakang badan ke dalam facing dan tarik sampai habis. Tarik kedua-dua bahagian belakang. Terbalikkan. Angkat bahagian facing di ketiak, cantumkan bahagian depan dan belakang.
Cantum bahagian belakang badan pula. Jahit hingga tanda butang tu.

Jahit tindih di bahagian leher dan lengan. Kemudian lipat dalam 1 inci untuk jahit kelim di bahagian bawah kain. Jahit butang belakang.

Taraaa.. Dan inilah hasilnyaa. Cantik kann

Selamat mencuba yaa. Untuk tahu lebih lanjut step-step dia boleh rujuk di Facebook The Ikhsans credit to them.

Ini aku ada jumpa ukuran asas dalam inci bagi kanak-kanak


Wednesday, 4 May 2016

Dari Hati Kecilku

23:18 0 Comments
Alangkah bertuahnya menjadi seorang pemuisi, dapat melahirkan kata-kata sebagai ungkapan perasaan mereka. Buat aku turut sama mahu berpuisi, namun aku bukan pemuisi. Jauh sekali mampu menjadi seperti mereka. Tetapi aku cintakan puisi, kata-kata indah yang dapat melembutkan banyak hati. Hanya yang berjiwa seperti aku sahaja yang memahami. 


Menulis adalah sesuatu yang terindah bagi aku, berkata-kata dalam hati walaupun kesepian di sisi. Salah satu cara meluahkan bicara dan meluahkan rasa yang terbuku. Meskipun aku tahu tiada siapa yang mendengar, tiapa siapa yang membaca. Biarlah jari-jari ini menulis segala isi hati, tetapi jari-jariku beku.. sebeku-bekunya..


Sungguh lama… jari-jariku mengetuk perlahan papan kekunci, tidak tahu apa yang ingin aku coretkan, hati aku terasa bisu. pandanganku kosong, tak mampu untuk terjemahkan segala isi hatiku. Cerita-cerita hati yang tidak mampu dilisankan, tidak mahu sesiapa mengetahui.


Puisi bukanlah pendapat yang dinyatakan. Ia adalah lagu yang muncul daripada luka yang berdarah atau mulut yang tersenyum. 

Tuesday, 3 May 2016

Id, Ego, Superego

15:06 0 Comments
Assalamualaikum. Sebenarnya entry ni dah lama terperap dalam draft, cuma aku taktau nak sambung macam mana. Jadi baru harini tergerak hati nak sambung tentang personaliti manusia. Apa itu id, ego, dan superego?


Personaliti manusia dari aspek psikologi bermaksud corak tingkah laku, pemikiran dan emosi seseorang individu itu dan cara bagaimana interaksi berlaku sesama individu lain. Mengikut Sigmund Freud dalam teori psikoanalitik, minda manusia ini boleh dibahagikan kepada tiga komponen yang signifikan iaitu id, ego dan superego yang bekerjasama dalam membentuk personaliti seseorang individu itu. 
Id: Nafsu
Merupakan bahagian personaliti tak sedar yang berfungsi sebagai stor penyimpanan untuk keinginan manusia, dan didorong oleh tenaga libido untuk memotivasikan tingkah lakunya.  Id juga dikatakan komponen biologi yang mementingkan keseronokan dan wujud sejak lahir. Selain itu, id dianggap sebagai satu elemen struktur semulajadi, satu elemen yang diwarisi dan sedia ada di dalam diri manusia. Id merupakan satu gejala bawah sedar dan ia merupakan satu tenaga yang primitif. Id tidak teratur, tidak rasional dan penuh dengan orientasi berkehendakkan kepuasan.
Ego: Akal
Mula wujud sejak bayi berusia 6 bulan, merupakna bahagian personaliti yang mengandungi pemikiran realistik dan logik yang tersusun, serta berfungsi mengawal id supaya keinginannya tidak melanggar nilai dan norma masyarakat. Ego dikatakan komponen psikologikal yang mengutamakan realiti dalam kehidupan. Ego berkembang secara berperingkat. Sebagai elemen pada tahap sedar, ego penuh dengan persepsi, inginkan kemajuan dan boleh menyesuaikan fungsinya mengikut keadaan.
Superego: Hati
Merupakan struktur ketiga di dalam pemikiran tingkah laku psikoanalisis. Superego lebih menyerupai hati nurani atau conscience seseorang individu. Superego juga dikatakan bahagian personaliti yang bermoral dan berkembang secara beransur-ansur oleh pengaruh persekitaran seperti didikan moral dan agama. Ia merupakan cabang moral dan mewakili perkara yang individu percaya tidak patut dilakukan. Mengikut Freud juga, superego berfungsi sebagai penghantar maklumat nilai moral kepada ego untuk bertindak mengawal id.



Sebenarnya, id dan ego ni sentiasa bergolak dan berkonflik dalam diri kita. Sebagai contoh, kita nak ponteng kelas harini, tapi dalam masa yang sama ego cakap kena pergi jugak takut lecturer marah, dan superego inilah yang akan berperanan dalam membuat keputusan yang tepat. Kiranya macam ikut kata hati laa. Id ni jahat, manakala superego ni baik.

Tidak dinafikan aku sendiri pun kadangkala pening dan tak bijak dalam membuat keputusan ni. Huhu. Ikut nafsu mungkin. Memang susah jugak nak kawal. Kadang-kadang kena juga dengar nasihat daripada orang lain. Aku ni pulak jenis yang agak mudah terpengaruh dan kalah dengan pujuk rayu nii. Hahaha. Memang susah lahaii. 

Jadi sebagai manusia, gunakanlah akal, hati yang dikurniakan oleh-Nya dengan sebaiknya. Jangan mudah mengikut nafsu semata-mata. Kadangkala boleh memakan diri sendiri. Ikut hati mati, ikut rasa binasa. Daripada perspektif Islam sendiri juga telah menerangkan tentang hal ini dengan lebih lanjut, iaitu interaksi keperibadian dari segi al-nafs, al-aql, dan al-qalb. Oleh itu, kunci pembentukan peribadi/personaliti yang baik adalah kita mampu menyeimbangkan ketiga-tiga itu.