Follow Us @syahbinar

Friday, 18 March 2016

Mata Ketumbit

22:05 0 Comments
Assalamualaikum.

Kadang-kadang aku taktau niche untuk blog ni apa. Macam caca merba pun ada blog ni hahah. Susah jugak nii, nak cerita life aku ke apa benda. Berbalik kepada tajuk entry ni sebenarnya sekarang ni mata aku jadi ketumbit. Huwaaaa first time jadi, memula aku ingat nak jadi sakit mata sebab aku pernah kena dulu. Sakit wehhhh.. kebetulan semalam akak aku ada dekat rumah, suruh la dia call sebab aku malas nak topup, nak bagitau mak pasal mata aku ni, lepas tu dia cakap aku mengadaaaa.. Huhuhu :( Bangun-bangun pagi tadi terus rasa berat nak bukak mata sebelah kanan ni, nasib baiklah sebelah je yang jadi. Tapi takda la teruk sangat. Yelah sakit tu kan ujian, mungkin Tuhan sedang nak uji aku sekarang nii.

Jadi kemudiannya aku pun cari laa info pasal ketumbit di mata ni, malas nak search di Google, aku gunalah Twitter. #MedTweetMy kan adaaaa.. Health Info For You
Ketumbit ni berlaku bukan disebabkan mengintai orang mandi ke apa ye. Hahahha itu semua mitosss!

Term medic untuk ketumbit ni dipanggil Chalazion

Simptom ketumbit dan cara rawatan di peringkat awal

Menurut apa yang aku baca di #MedTweetMYKetumbit ni, penyebab kepada terjadinya ketumbit ni adalah disebabkan oleh jangkitan bakteria (Staph sp), dan radang liang minyak di mata yang tersumbat. Hmm.. Aku rasa aku ni taktau la sebab apa, mungkin musim panas sama sekarang ni kot. Haha sebab aku punya takda la teruk sangat sampai bengkak besar mata tu. Tapi kalau dah sampai banyak hari tak baik jugak, kena la pergi klinik jumpa doktor ye.

Hahaha dan aku pun saja laa tanya Doktor Mata tadi sebelum search, taktau pulak diorang ada hashtag untuk ketumbit ni. Okay laa nasib baik la doctor ni reply jugak. Best jugakkk, dok follow doctor-doctor Twitter daripada pelbagai bidang ni. Dia punya founder #MedTweetMY ni Dr. Khairul Hafidz tu kekadang kelakar jugak dia punya reply.
Bagi aku, sebagai pengguna media sosial yang agak tegar juga, medium penyampaian dan penerimaan orang di Facebook dan Twitter agak berbeza, mungkin sebab itulah #MedTweetMY ni wujud di Twitter. Yang penting, gunakanlah dengan bijak dan memberi manfaat.


Tuesday, 8 March 2016

Pemakaian Kain Batik

15:25 0 Comments
Bila belek-belek semalam blog ni memang banyak betul post aku yang dalam draft. Terlupa nak sambung atau malas nak sambung aku pun tak pasti la. Hahah. Sebenarnya haritu aku ada terbaca satu post yang orang share di Facebook, agak menarik bagi aku post ni tentang kain batik lepas.



Hahaha.. Jadi aku pun teringat dulu semasa di Tingkatan 2, cikgu Pendidikan Seni aku pernah bagitau pasal ni. Tapi aku ingat-ingat lupa la, dia ada kata lebih kurang macam ni "Nanti kamu yang perempuan ni pergi rumah mak mertua ke, pakai kain batik tu betul-betul. Sesetengah orang yang ikut adat ni dia boleh nilai kamu". Tapi itulah, time ni aku baru 14 tahun, memang aku tak pakai lagi lah kain batik ni. Jadi ketika umur aku 17 tahun, aku mula memakai kain batik ni, memang agak awkward jugak laa masa tu, tapi bila lama-lama tu dah jadi biasa. Tapi mak aku cuma cakap pakai kain batik ni kena ikut pucuk bunga dia tu je nak tahu bahagian atas atau bawah. Huhu takde la pulak dia bagitau pasal makna disebalik pemakaian kepala kain semua tu. Jadi memang aku baru tahu laa ni, selalunya aku akan pakai kepala kain tu di sebelah kiri atau di tengah, sebab aku jenis selit kain tu di sebelah kiri. Kalau ikut cara pemakaian seperti yang ditulis di atas adalah Janda la. Hahaha. Hmm.. tapi biasalah adat Melayu ni kan, macam-macam ada. 

Buat yang taktau apa itu kepala kain, yang tengah-tengah warna pink itulah dia.

Pemakaian kain batik ni amat sinonim dengan wanita Melayu, terutama sekali apabila seorang wanita itu di dalam pantang selepas melahirkan anak. Di rumah pun memang selalu jugak aku pakai, tapi takde la sampai setiap hari. Di UUM ni pun aku pakai jugak, lepas tu asyik selalu kena tegur dengan kekawan aku kat sini. Diorang tanya tak terlondeh ke apa ke. Tapi kalau dekat kampung aku (Thai), wanita-wanita di sana memang biasanya akan pakai kain batik je, siap naik motor pergi kedai runcit, pasar la apa. Hahaha. 

Bagi corak kain batik pula, sebenarnya aku tak reti sangat nak tengok dan pilih kain batik yang mana cantik, sebab kain batik aku semuanya mak aku yang belikan, aku tahu pakai je. Hehehe. Pernah la masa dekat UUM ni, mak cik cleaner dekat blok aku ni tegur cantik kain batik aku pakai. Mungkin kain batik Langkawi kot. Hiks. Buat gegadis yang tak pernah pakai dan tak reti pakai kain batik ni, cuba-cubalah belajar pakai. Hihi. Lama kelamaan nanti selesa laa, mana laa tahu nanti dah kahwin dapat mertua yang tradisional sikit ke, takde la rasa kekok sangat.



Semester Baru

00:30 0 Comments
Assalamualaikum.

Lama betul tak update blog. Ini pun mencari kekuatan dan idea untuk menulis. Ada la beberapa orang tegur lama aku tak update blog. Hahah ada jugak orang yang membaca rupanya, tidak ku sangka.

Sepanjang cuti semester lepas sebenarnya banyak yang aku belajar, buat dan dapat. Heee memang betul-betul manfaatkan jugak la cuti ni. Antaranya aku memiliki dan mengupdate blog ni la. Mengisi kekosongan masa dengan memasak, menjahit dan sebagainya. Macam gegadis sangat kannn. 

Sebenarnya pengajianku disini telah bermula hampir tiga minggu. Sekarang ni aku berada di tahun dua, semester ke-4. Nak kata busy sangat tu tak laa, tapi entah laa aku jadi malas dengan takda idea lagi. Nak main Twitter pun aku malas, kalau tidak selalu jugak masa kat rumah tu aku dok bertweet. Balik sini asyik nak tidoq jaaa. Hahaha. Mungkin asyik nampak katil dalam bilik ni. Aduhaii. Almaklum laa awal-awal semester ni tak sibuk lagi dengan assignment, test apa semua. Tambah pulak WiFi UUM ni boleh tahan okay jugak, kiranya bolehlah nak layan video tanpa buffering sangat. Hoho

Disini aku stay di Dewan Penginapan Pelajar Malaysia Airlines. Pehh kemain nama kann. Tapi tulaa seperti biasa DPP aku ni setiap semester dia akan tukar bilik, katanya nak bagi adil la kan, setiap orang akan merasa duduk di tingkat bawah dan atas. Huhu penat jugakk wooo nak mengemas barang. Dan kali ni juga aku duduk bersama roommate baru lagi. Dah tiga roommate dah termasuk yang sekarang ni. Haih aku pun taktau kenapa tetiba tertukar. kebetulannya pula, roommate aku yang sekarang ni memang kitorang dah mula berkawan agak rapat sejak semester lepas lagi. So memang mudah laa nak sesuaikan diri bila duduk bersama ni. Jadi harapnya roommate ini akan terus kekal la. Harapan aku untuk semester ini semoga aku akan lebih rajin belajar la. Hahah malas nak dengar akak aku membebel, nak buat macam mana, adik dia ni bukan rajin belajar macam dia. Dah laa lama lagi nak berada di UUM ni. 

Sekian sahaja. Nanti kalau ada idea dan ilham datang kepadaku, akan ku cuba untuk mengupdate blog ini. Hoho. Dah laa orang siap bagi domain kann, hargai sikit laa. Sebenarnya aku dok tercari-cari template baru untuk blog ni, tapi belum jumpa lagi yang berkenan di hati ini :(

My current mood. Sedap betul meow ni tidur atas katil aku.