Follow Us @syahbinar

Tuesday, 16 February 2016

Menjahit Baju Kanak-Kanak

Baju kanak-kanak merupakan baju yang paling senang nak potong dan jahit. Hahah sebab saiznya yang kecil. Baju kanak-kanak juga boleh direka dengan pelbagai gaya mengikut kreativiti kita sendiri. Tambah-tambah baju kanak-kanak perempuan, memang gerammm tengokk. Yang aku nak tunjuk ni just simple jelah, A line gitu. Aku jumpa di internet, dan memang aku sangat tertarik, tapi tulaa tak sempat nak buat, lagipun aku takda kain cotton. Mudah sikit nak jahit. Mungkin aku simpan disini sebagai rujukan. Hihi

 Comel je tengok kann hehe

 Untuk bahagian depan lipat dua dan potong

 Ni yang bahagian cantum daripada ketiak ke bahu, aku rasa lebar dia dalam 3-4 inci, panjang tu nanti agak-agak dan ejas laa. Cuba acu di baju dulu, tapi disebabkan nak kena pleat tu make sure kena lebih panjang la

Dan inilah hasilnya. Sebenarnya pola nak hasilkan baju ni lebih kurang je dengan pola jubah yang aku share di blog disini. Cuma pandai-pandai ejas la di bahagian leher dan ketiak tu. Menjahit ni perlu kreatif dan betul-betul perhati. Lagipun ni kan baju kanak-kanak.

 Itu dibahagian belakang, dia tak potong dua keping di belakang sebab taknak letak zip, jadi dia buat macam leher biasa je, tapi kena guna pelapik leher ye.

 Ini bahagian yang nak di pleat tuu. Pleat kemas-kemas ye dan jarumkan agar tidak lari



Ni bahagian luar. Kemudian jahitkan cantik-cantik. Biasanya baju kanak-kanak ni bahagian leher tu jahit macam lis tu. Kena ukur keliling leher tu, lebihkan sedikit kemudian potong kain yang sama dengan ira menyerong. Kenapa ira menyerong? Sebab tu kan bahagian bulat nanti bila bertemu dengan corak bahagan badan tu dia jadi cantik la.

Bahagian belakang, kalau taknak guna butang besar tu pun takpe. Guna yang macam cakuk besi tu.

Bila dah tahu basic yang ni, bolehlah cuba yang jenis lain pula. Yang potong di tengah macam dress tu, atau yang letak riben-riben ke. Hehehe. Ini kanak-kanak dalam umur 3 tahun ke atas boleh laa kot. Aku pernah buat baju kanak-kanak lebih kurang macam ni jugak dahulu.