Follow Us @syahbinar

Tuesday, 16 February 2016

Buat Bunga Rose Menggunakan Kertas

Hai.. Hihi tetiba rajin pulak aku dok "Do It Yourself" ni. Hahah rasa seronok pulak tengok hasilnya. Jadi kreatif pulakk. Gittewww. So aku decide la untuk wujudkan satu bahagian DIY dalam blog ni. Hoho. Disini aku nak tunjukkan bagaimana menghasilkan bunga rose daripada kertas.


Bahan-bahan: 
- Kertas jenis crepe 
- Gam 
- Gunting
- Cotton bud / lidi 

 Pastikan guna kertas crepe ye sebab kertas jenis ni yang paling mudah nak jadi dan bentuk. Gam pun kalau boleh guna yang glue stick ye

 Lipat kertas sehingga jadi kecik, tapi tengok ira kertas ni jugak ye. Nampak kan yang macam jalur-jalur. Pastikan yang boleh kita strectch ke kiri-kanan. Barulah potong

 Potong kecil-kecil yang macam bentuk kelopak bunga tu dengan saiz yang berbeza

 Kemudian, ambil cotton bud tu roll kan sebegitu di batangnya

 Ini hasilnya selepas di roll, nampak macam gulungan kelopak bunga kann

 Gulung je ikut batang cotton bud tu yang memula tadi, kemudian gamkan. Mulakan dengan kelopak yang kecil dahulu, lepastu pandai-pandai la. Ulang je langkah ni sampai nampak jadi kuntuman bunga. Hihi

 Haa bagi dia nampak kembang-kembang tuu. Kena pandai cantum dan gamkan la

 Hehehe dah siapppp

Nampak macam real bunga rose kannnn. Hikss. Bolehlah cuba nanti buat hantaran, hias pelamin, majlis kahwin ke apa.