Follow Us @syahbinar

Tuesday, 19 January 2016

Cara Membuat Cheesekut

Assalamualaikum. 

Memandangkan sekarang ni aku tengah cuti semester selama sebulan lebih ni, dan hanya duduk di rumah sahaja. Jadi apa lagi, haruslah menikmati makanan-makanan di sini dengan sepuasnya. Hahaha. Tetiba baru-baru ni ada kawan aku WhatsApp camni: 

Hahaha.. Harap-harap laa dia tak baca blog ni. Suka panggil aku Mahsuri
Hehehe rasa malu pulakk weh, siap mintak resepi.. sebab haritu aku ada buat dan bawa balik ke UUM. Bagi la beberapa orang kawan aku kat sana untuk merasa. Depa kata sedapp.. Heeee taktauu laaa.

Jadi aku rasa ingin berkongsi beberapa resipi di dalam blog ni, mungkin sepanjang cuti ni kalau aku ada main masak-masak, akan ku cuba kongsikan resepi di sini. Hahaha. Tapi jenuh jugak nak snap gambar. *bajet macam pandai je kan*  

First sekali, mestilah bahan-bahannya: 

- Cream cheese 
- Susu pekat 
- Biskut Deluxe Cracker
- Susu Dutch Lady full cream 
- Nestum/Milo/Oreo 


Yang macam dalam bekas tu adalah susu pekat jenama Dairy Champ hehe sebab aku dah bukak penuh tin dia. Orang kata kalau tin susu yang telah dibuka ni tak elok kalau simpan balik dalam peti sejuk sebab boleh jadi karat tu akan bercampur. Kalau taknak guna biskut Deluxe Cracker tu pun boleh, gunalah biskut Hup Seng empat segi yang selalu celup minum dengan air teh tu. Heheh. Nestum tu yang lebihan tak habis masa kat UUM haritu hahah. Nak guna cream cheese lain pun boleh yang sedap jenama Philadelphia kot, tapi mahal sikit laa. 

Langkah membuatnya semudah ABC hehe: 
  1. Putarkan cream cheese bersama susu pekat. Ikut tahap manis ye nak letak banyak mana. Kalau takde mixer, guna blender pun boleh. Masukkan bersama susu Dutch Lady dalam dua sudu besar, teruskan putar sampai gebu. Hihi 
  2. Kemudian, celupkan biskut ke dalam susu Dutch Lady. Biar lembap je okay, bukan sampai lembik. 
  3. Dah lembap biskut tu, susun la atur ke dalam bekas. Lepas tu, ratakanlah bahan cream cheese yang telah diputar tadi ke atas biskut. 
  4. Taburkan Nestum, atau korang nak rasa lain pun boleh, Milo ke Oreo ke. 
  5. Ulang langkah 2 hingga 4 sampai penuh bekas. Nampak layer kan. 
  6. Dah selesai, masukkan ke dalam peti ais. Sejukkan dalam beberapa jam, dan boleh di makan. 
Boleh refer gambar di bawah ni ye :)