Follow Us @syahbinar

Monday, 25 January 2016

No Bake Oreo Cheesecake

Hai... Disebabkan masih ada lebihan cream cheese yang lalu, maka aku decide untuk buat Oreo Cheseecake yang tidak menggunakan oven. Hihi. Sangat mudah ye dan bahan pun simple, bolehlah cuba buat sendiri. 


Bahan-bahan: 

- Sedikit butter
- Sepeket Oreo
- Susu pekat
- Cream cheese
- Whipping cream 

Ingat nak ambil gambar bahan-bahan ni tapi sebab nampak dah tak cantik sebab bungkusan plastik semua dah bukak. 

Cara-cara:

  1. Hancurkan biskut Oreo, sampai dia jadi halus dan kecik-kecik. Tinggal dalam 3-4 keping biskut Oreo untuk tabur di atas masa last nanti. 
  2. Separuh Biskut Oreo yang dah dihancurkan tadi campurkan dengan butter yang telah cair dipanaskan. 
  3. Ratakan sampai ianya jadi mampat di dalam bekas. Ini untuk bahagian base nya ye. 
  4. Masukkan ke dalam freezer dalam 30 minit supaya base di bawah ini jadi keras.
  5. Putarkan cream cheese bersama susu pekat dan whipping cream, sampai jadi gebu hihi. Rasa manis ikut keselesaan ye. Nak masukkan sedikit esen vanilla pun boleh, tapi aku terlupa pulak. Heee
  6. Macam aku sendiri, tak suka masukkan krim yang dekat biskut Oreo tu sebab rasanya agak manis. So terpulang la kalau ada yang nak masukkan sekali krim tu pun boleh. Kalau nak gantikan susu pekat dengan gula pun boleh jugak.
  7. Masukkan lebihan biskut Oreo yang telah dihancurkan tadi ke dalam adunan cream cheese semua tu. Kacau sebati. 
  8. Kemudian masukkan di atas base biskut Oreo yang telah disejukkan tadi. 
  9. Bolehlah ambil beberapa keping biskut Oreo dan patahkan untuk ditabur di atas. 
Disebabkan ini non bake, jadi memang enak di makan apabila sejuk. Jadi, sejukkan di dalam             freezer lebih kurang 5-6 jam atau semalaman. Makan time cuaca panas-panas ni memang pehh laa. Ala-ala ais krim gituuu.


Kalau nak lebih faham details lagi, bolehlah rujuk video di bawah ni. Lebih kurang je.