Follow Us @syahbinar

Saturday, 30 January 2016

Jahit Shawl Sendiri dengan Mudah

Perempuan dan tudung/selendang memang tidak dapat dipisahkan. Hehehe ibarat air yang dicincang takkan putus. Seorang perempuan akan ada berpuluh mahupun beratus koleksi tudung tauuu. Haa jangan memain.

Pehhh... Rambang mata nak pilih kaler nii wehh. Rasa macam nak semuaaaa

Salah satu cara untuk yang gila membeli shawl ni menjimatkan kos terutama sekali student adalah beli kain dan jahit sendiri. Dimana kita boleh pilih warna dan jenis kain yang kita sendiri inginkan. Pergilah Jakel ke Kamdar atau mana-mana kedai kain dan haaa pilih. 

Disini aku ingin tunjukkan bagaimana menjahit shawl sendiri. First sekali, korang mestilah tahu menggunakan mesin jahit atau nak hantar kat tailor pun boleh. (Aku pun boleh hihihi). Jenis jahitan yang aku gunakan ialah baby seam untuk jahit kelim shawl kain chiffon. Sebenarnya aku lebih suka jahitan kelim ni di bahagian tepi shawl sebab ia nampak kemas dan senang terbentuk di bahagian muka. Untuk membeli kain wide shawl ni ukurannya ialah 2 meter panjang x 0.7 lebar. Yang penting pergi kedai kain tu cakap la nak 2 meter, sebab lebar tu biasanya kena potong sendiri la.

Sebelum nak jahit tu, lipatlah kelim halus dua kali agak-agak standard la. Kemudian penitikan dengan jarum supaya tak gerak, tambah kalau kain licin. Memang kena hati-hati la. Biasanya jahitan baby seam ni benang dia tu agak lebar sikit laa, berbanding jahitan pakaian. Boleh adjust dekat mesin jahit tu. Kalau ada tapak jahit kelim lagi best laa. Hehe

Aku sertakan video disini. Hehehe

Ini shawl yang aku jahit kelim tepi sendiri :)